Bebeklere İsim Nasıl Konulur?

Yeni doğan bebeklere isim vermek özene bezene yapılan işlerden biridir. Ailenin en büyüğü bu işlerde genellikle görev alır. Fakat sanılanın aksine bu iş kolay gibi görünse de aslında pek kolay değildir. Bebeğe isim konulurken bazı şeylere dikkat etmek gerekir.
Mesela telkin olayı. Öldükten sonra telkin için ismiyle çağrılacağından dolayı telkine gelecek isimler seçilmeli. Bunun gibi kıstaslara dikkat edilmeli ve sırf o günlerde meşhur olduğu için, ağıza hoş geldiği için saçma sapan anlamlar taşıyan isimler verilmemelidir. Sonuçta bebek bizim olsa da isim bizim değil artık çocuğumuzundur. Çocuğumuza güzel anlamı olmayan isimler verildiğinde öbür dünyada bizden sırf isim için razı olmayabilir. Bu yüzden popüler isim peşinde koşmaktan ziyade anlamı güzel olan isimlerin peşinde koşmalıyız.
İsim verirken bazı durumları göz önünde bulundurmak iyi olur diye düşünüyorum. Mesela

Verilecek ismin Kur'an'da geçmesi:

Çocuğunuza vereceğiniz isimler mümkün mertebe Kur'an-ı Kerim'de geçmeli. Fakat sırf Kur'an-ı Kerim'de geçiyor diye anlamı kötü olan isimler verilmemeli. Her ne kadar Kur'an- Kerim'de geçse bile gene anlamına bakılmalıdır diye düşünüyorum. Çocuğa verilen kötü isimlerin bazen çocuğun psikolojisi üzerine etki yaptığı ve kişinin o yöne meyletme çabası içerisinde olduğu söylenmektedir.

Peki bebeklere isim nasıl konulur?

Yeni doğan bebeklere aşağıdaki şekilde isim konulması müstehap görülmüştür.
• Yeni doğan çocuğa süt vermeden evvel ağzına yumuşatılmış hurma gibi tatlı bir şeyler sürülür.
• Çocuğa doğunca veya doğumu müteakip yedinci günü adı konur.
• Çocuğun ismini ilmiyle âmil, ehli salih bir zata koydurmak iyidir. Ashab-ı kiram çocuklarına isimlerini Peygamber Efendimiz’e verdirmeyi tercih etmişlerdir.
• Çocuk isim koyacak kişinin kucağına verilir. Kişi abdestli bir şekilde kıbleye döner, önce sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okur ve üç kere çocuğun sağ ve sol kulaklarına ismini tekrar eder.
• Çocuğa isim koyduktan sonra hayır duada bulunulmalıdır. Peygamber Efendimiz: “Ya Rabbi bu çocuğu hayırlı ve salihlerden eyle ve onun güzel bir şekilde yetişmesini sağla” diye dua etmiştir.

0 yorum: